top of page

הטיפולים שלנו

במרכז אביבית עובדות מטפלות מתחומים שונים.

כל מטפלת מביאה את המקצועיות, הניסיון והידע שלה.

המטפלות עובדות עם הילדים באופן פרטני, זוגי או בקבוצות, זאת בהתאם לצורכי הילד ושיקולי הצוות.

צוות המרכז כולל קלינאיות תקשורת, מרפאות בעיסוק, פיזיותרפיסט, מטפלות רגשיות, מורות למיומנויות למידה, מנתחת התנהגות ופסיכולוגית המלווה את הצוות ואת ההורים.

במקרים רבים נעשים שיתופי פעולה בין תחומים שונים על מנת לספק לילדים מרחבים מגוונים והתנסות רחבה בהתאם לצורך. בדרך זו נוצרות קבוצות בעלות מטרות ייחודיות למרכז לדוגמה קבוצת מיומנויות חברתיות המועברת על ידי מנתחת התנהגות ומטפלת רגשית, קבוצת הכנה לא' המועברת על ידי מרפאה בעיסוק ומורה למיומנויות למידה ועוד.

IMG-20200304-WA0070.jpg

הפרעות בתקשורת (Speech Therapy)

מקצוע ההפרעות בתקשורת נשען על ידע בתחומי השפה והלשון, השמיעה, הרפואה והפסיכולוגיה. מטרת-העל של קלינאי העובד במערכת החינוך הנה עבודה עם התלמיד מתוך ראייה הוליסטית, שתאפשר השתתפותו המיטבית בחיי ביה"ס מבחינה לימודית, חברתית ורגשית.

תחומי עיסוקו של הקלינאי הינם קידום יכולות התקשורת, השפה הדבורה והכתובה, אכילה ובליעה ותפקודי השמיעה.

 

תחום התקשורת: כולל פיתוח מיומנויות תקשורת בסיסיות ואפשרות למתן אמצעים חלופיים. פיתוח של יכולת ההבנה החברתית, קריאת המפה החברתית ושכלול מיומנויות של תקשורת בין-אישית. כל אלו, במטרה לאפשר לתלמיד להצליח ולקבל החלטות יעילות ולפתח יחסים הדדיים בתוך הסביבה החברתית הטבעית, לאורך זמן.

 

תחום השפה והדיבור: כולל טיפול וקידום התלמידים בתחומי השפה הכתובה והדבורה, ובהתייחסות לחמשת תחומי השפה: פונולוגיה (עוסקת בתורת הצלילים), מורפולוגיה (עוסקת בצירופי הצלילים הקטנים ביותר בעלי המשמעות), תחביר, סמנטיקה (עוסקת בתורת המשמעות) ופרגמאטיקה (עוסקת בכללי השימוש בשפה), ברמה של הבנה והבעה. תחומים אלו יהוו תשתית ליכולת הלמידה בבית הספר.

הקלינאי העובד במערכת החינוך מקדם ומשכלל את יכולות הדיבור של התלמיד ואופן ההגוי (כאשר משפיע על השתלבותו בחברה), אוצר המילים והארגון השפתי הכתוב והדבור.  כמו כן מדריך את הצוות החינוכי כיצד להנגיש את ההוראה לתלמידים אלו. כל אלו על מנת שהתלמיד יוכל לתפקד באופן מיטבי בחיי ביה"ס- להקשיב לאחר, להביע את צרכיו, לשתף במחשבות ובחוויות, להביע את עצמו בכתב ובעל פה ולהיות חלק מהשיח החברתי – לימודי בסביבתו.(מתוך אתר משרד החינוך)

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ריפוי בעיסוק

ריפוי בעיסוק הוא מקצוע טיפולי-שיקומי-חינוכי, שמטרתו לספק לאדם כלים ומיומנויות, אשר יאפשרו לו להתמודד עם דרישות החיים. 
מרפאים בעיסוק רואים את תפקידם המרכזי לסייע לאדם להיות מעורב בעיסוקים שהם בעלי מטרה, משמעות וחשיבות, אשר מאפשרים לו השתתפות בחיי יום יום כבסיס לבריאותו, רווחתו, בטחונו ואיכות חייו.


ההתערבות הטיפולית בריפוי בעיסוק מותאמת לגילו, ליכולתו, למצבו, לתפקידיו, לערכיו ולרקע התרבותי של כל תלמיד ותלמיד.

מרפאים בעיסוק עוסקים באיתור, בהערכה ובטיפול בתלמידים המראים קושי במעורבות בעיסוקים השונים. ההערכה בריפוי בעיסוק מכוונת לאבחן ולברר את הרקע לקשיים, העשויים לנבוע מגורמים הקשורים בתלמיד כגון: מצבים המשפיעים על התפקוד המוטורי, קשיים תחושתיים, תפיסתיים, קוגניטיביים, רגשיים, חברתיים, ומגורמים הקשורים לדרישות המטלה, ממגבלות סביבתיות או מחוסר התאמה שבין התלמיד והסביבה, שבה מתבצעת המטלה.

במערכת החינוך, ההתערבות בריפוי בעיסוק מתייחסת לעצמאות בפעילויות יום יום, משחק ופנאי, למידה והשתתפות חברתית. ההתערבות הטיפולית נעשית הן ע"י שיפור יכולות הילד והן ע"י התאמת הסביבה והתאמת העיסוק ליכולותיו, על מנת להגיע לתפקוד עצמאי עד כמה שניתן.

בנוסף, המרפאה בעיסוק מעורבת בפעילויות השונות של המסגרת החינוכית, באמצעות הדרכת הצוות החינוכי וכן היא מדריכה את ההורים. (מתוך אתר משרד החינוך)

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

מיומנויות למידה

מטרת העל בעבודה על מיומנויות למידה הינה להקנות לילד בעל הצרכים המיוחדים מיומנויות ומושגי יסוד בכל תחומי הדעת על מנת שיוכל לתפקד בגן באופן מיטבי וכן להכינו בצורה מיטיבה לקראת הדרישות הצפויות במעבר לכיתה א'.
הפעילויות נעשות בדרך רבגונית, כגון שיחה, משחק, טיול, לימוד שיטתי, תיאטרון בובות, עבודות  יצירה.

במפגשים עובדים עם הילדים על תחומים שונים כגון מודעות פונולוגית, הכרה ושיום אותיות, שימוש במושגי יסוד והרחבת ידע העולם, תרגול מיומנויות בסיס בחשבון זאת תוך תרגול יכולת ישיבה נכונה, מעקב ומילוי הוראות, התארגנות במרחב הלמידה, יכולת עבודה ברצף והארכת טווח הקשב במטלות לימודיות, פיתוח יכולת התנהלות יעילה מול מטלות באופן עצמאי וכן התמודדות מול תסכול והצלחה.

המטפלות שעובדות על מיומניות למידה בעלות הכשרה בחינוך המיוחד ובעלות ניסיון רב בהכנת ילדים לקראת דרישות המערכת בכיתה א'.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

טיפול רגשי 

טיפול באמצעות אמנויות הינו מקצוע העוסק בטיפול רגשי על ידי תהליכי יצירה והבעה וכולל שישה תחומי התמחות: אמנות חזותית, מוסיקה, תנועה, דרמה, פסיכודרמה, ביבליותרפיה.
"מטרת העל של המטפל באמנויות היא לטפח כוחות נפשיים ולחזק את כושר ההסתגלות של האדם" (תקנון האתיקה של י.ה.ת, 2006)

בבסיס הטיפול באמצעות אמנויות עומדות שתי הנחות יסוד: לאמנויות ולתהליך היצירתי כוח מרפא, החיבור בין גישות פסיכולוגיות קיימות לעשייה האמנותית, מאפשר את קיום התהליך הטיפולי.
האמנויות השונות משמשות כדרך ביטוי וכך מתאפשר שיח לא מילולי ועקיף, בנוסף לשיח המילולי המתקיים בכל תהליך טיפולי אחר
הטיפול באמצעות אמנויות יכול לסייע לפיתוח הבעה עצמית, מודעות אישית והערכה עצמית; לשיפור ההתמודדות עם קשיים אורגניים, התפתחותיים, תפקודיים, רגשיים ונפשיים; להקניית כלים להתמודדות עם מצבי לחץ, טראומה, מחלה ובעיות הסתגלות; וכן לפיתוח כישורים חברתיים ויכולות תקשורת בינאישיות.

התהליך הטיפולי – הטיפול באמצעות אמנויות כולל הערכה, טיפול, ייעוץ, הנחייה והדרכה ומתבסס על ארבעה מרכיבים מרכזיים המתקיימים בו זמנית: עולמו של המטופל, הקשר בין המטופל למטפל, תהליך היצירה ועולם הידע של המטפל.

המטופל מביא לטיפול את כל מרכיבי חייו והגורם המשמעותי והבסיסי ביום המאפשר תהליכי שינוי בטיפול, הנו איכות הקשר הנוצר בין המטופל למטפל. המטפל מעריך את כוחותיו וקשייו של המטופל, קובע מטרות לעבודה הטיפולית ומתאים את שיטות ודרכי ההתערבות לאפיוני המטופל. התהליך הטיפולי הינו תהליך ספיראלי, ומושפע מהקצב ומהמוכנות של המטופל לעבוד על הקשיים, כמו גם משיתוף הפעולה עם המערכות המקיפות אותו.​ המטופל מבטא את עצמו בתהליך הטיפולי באופנים שונים. עיסוק ביצירה הוא צורך מולד, חוויתי ועוצמתי. תהליך היצירה מאפשר למטופל להכיר את עצמו, את כוחותיו ואת קשייו. כמו כן, בתהליך זה, עשויים מחשבות ורגשות מודעים ולא-מודעים של המטופל, למצוא את דרכם מן העולם הפנימי, לבוא לידי ביטוי ולהקל על העומס הרגשי שלו. דרכי ההתערבות של המטפל ביחס ליצירה, יבואו לידי ביטוי על פי הערכתו את הסיטואציה הטיפולית, באופנים שונים: ע"י כך שהוא מאפשר ונוכח כעד לתהליך, במעורבותו כשותף ביצירה ובהתייחסות פרשנית לרובד הסימבולי ולתובנות הנובעות ממנה, באופן מילולי או בהתערבויות מותאמות באמצעות חומרים, הבעה, יצירה ומשחק. (מתוך אתר משרד החינוך)

פיזיותרפיה

מקצוע הפיזיותרפיה מתמחה ביכולת התנועה של האדם ובהשלכות של יכולת זו על תפקודו. מטרות הטיפול הפיזיותרפי מגוונות ומשתרעות על הקשת הרחבה שבין שיקום יכולות שאבדו או טרם נרכשו לבין לשימור מצב קיים ומניעת החרפה.

הפיזיותרפיסט נותן מענה טיפולי לאוכלוסיית תלמידים עם מוגבלות פיזית, ASD, מוגבלות שכלית התפתחותית, לקויות חושים ומוגבלויות נוספות על פי צורך תפקודי.

מיומנויות הטיפול של הפיזיותרפיסט מגוונות וכוללות בין היתר טכניקות טיפוליות ידניות, תרגילים רפואיים, שימוש במכשירים טכנולוגיים מגוונים והתאמת הסביבה לתפקודו של האדם.

מטרת הטיפול הפיזיותרפי במערכת החינוך היא לאפשר לתלמיד למצות את הפוטנציאל שלו כדי שיוכל להשתלב, לתפקד, ללמוד וליהנות במסגרת החינוכית בה הוא לומד.

תפקידי הפיזיותרפיסט במערכת החינוך כוללים איתור תלמידים אשר זקוקים לטיפולי פיזיותרפיה בשיתוף עם הצוות החינוכי,  ביצוע הערכות תוך שימוש בתצפיות ואבחונים סטנדרטיים,  בניית תכנית התערבות  בעזרת שיטות טיפול המקובלות בישראל,  קשר עם גורמים מקצועיים בקהילה, והדרכת צוותים חינוכיים וטיפולים להנגשת סביבה לימודית (בגן ובחצר).

bottom of page